Pektin, 50g
Priporočila za uporabo pektina:
Marmelade in prelivi: uporabite 3-8g pektina na 1kg sadja in sladkorja.
Žele iz pektina: za intenziven rezultat želiranja uporabite 14-18g pektina na 1kg.
Optimalni odmerek: količina je odvisna od skupne teže sadja in sladkorja. Manj kot je naravnega pektina v sadju, več pektina je treba dodati.
Mešanje s sladkorjem: pektin zmešajte z majhno količino sladkorja, preden ga dodate v recept. To pomaga razstapljati pektin.
Nenehno mešanje: med nenehnim mešanjem postopoma dodajte pektin, dokler se popolnoma ne razstopi.
Čas kuhanja: ko razstopina zavre, pustite vreti 1 minuto.
Hlajenje in želiranje: rastopino ohladite na sobno temperaturo in pustite, da se strdi v hladilniku. Uporabljeno sadje vpliva na čas želiranja.
Nasvet: Če uporabljenega pektina ni dovolj, ponovo zavrite razstopino in dodajte več pektina. Prilagodite kislost: če je kislos sadja/razstopine prenizka, dodajte kislinski nadomestek kot je limonin sok ali citronska kislina, da povečate želirno stopnjo pektina.